Категории раздела
Главная » 2017 » Ноябрь » 22 » Зі шкільної історії
12:03
Зі шкільної історії

                Мене звати, Глядченко Ярослав. Зараз я навчаюся в 4-Б класі Запорізької спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів № 72 з поглибленим вивченням хімії та біології Запорізької міської ради Запорізької області.   Я хочу вам розповісти цікаву історію яка трапилася зі мною і моєю родиною. Можливо,вона не зовсім чарівна, але корисна.

Все почалося ще тоді, коли я був зовсім маленькими, а вірніше першокласником.

В школі мені все подобалось, але я так швидко втомлювався… Після уроків страшенно хотілося спати. А вранці не міг прокинутися. Всі вірусно-распіраторні хвороби із задоволенням заходили до нашої оселі.

На допомогу мені прийшли моя родина і вчителька. Класний керівник розповіла про користь гарбуза. Мама вирішила перевірити: Чи справді корисний цей гарбуз?. Ось що вона дізналася. Гарбуз – дуже смачний і корисний овоч, який містить велику кількість каротина та різноманітних

вітамінів. У його м’якоті є дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овочу легко засвоює навіть ослаблений організм.  Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза та фосфору які позитивно

впливають на процес  кровотворення.

Ось із жовтня 2012 я став, як називає наша

Вчителька, - «Родичем гарбузовим». Вся моя родина і я  із задоволенням смакуємо супами з гарбуза, млинцями, кашею, тістечками і соком.

І зараз я хочу поділитися з вами рецептами смачного, а головне користного обіду з гарбуза.

 

Суп-пюре з гарбуза

 

Суп-пюре - це відмінне перше блюдо для вас і ваших близьких: готується досить просто і швидко, продукти потрібні самі прості і доступні, завжди виходить смачним і ароматним.

 

Інгредієнти для приготування супу-пюре з гарбуза:

Гарбуз - 1 шт

Картопля - 1-2 шт

Селера стебло - 1 шт

Цибуля - 1 шт

Вода чиста - 1 л

Вершки - 150 мл

Перець червоний мелений - 1/2 ч. ложки

Перець чорний мелений - за смаком

Сіль - за смаком

Приготування супу-пюре з гарбуза:

Крок 1: Нарізаємо овочі, промиваємо гарбуз

І починаємо ми, звичайно, з підготовки овочів. Насамперед їх потрібно ретельно промити під проточною водою. Краще почати з гарбуза, так як з ним найбільше роботи. Отже, промитий гарбуз викладаємо на обробну дошку і акуратно розрізаємо навпіл. Потім столовою ложкою видаляємо насіння разом з м'якоттю, нарізаємо очищені половинки на кілька часточок і з кожної зрізаємо шкірку.

Після цього подрібнюємо гарбуз на шматочки довільної форми розміром приблизно 4 сантиметри. Робити їх красивими і рівними не варто - в кінцевому підсумку вони все одно перетворяться на пюре. Гарбузове шматочки перекладаємо в каструлю.

Після гарбуза переходимо до вже промитої селери. Стебло можна відразу нарізати без всякого чищення. Хоча деякі все ж знімають верхні жорсткі прожилки, це справа смаку. Отже, укладаємо його на обробну дошку, нарізаємо середніми шматочками близько 2 сантиметрів і викладаємо в каструлю.

Далі знімаємо з лушпиння цибулі, промиваємо під холодною проточною водою і за допомогою гострого ножа нарізаємо кубиками. Після скидаємо їх до гарбуза і селери.

З картоплі знімаємо шкірку, промиваємо і викладаємо на обробну дошку. Потім розрізаємо навпіл і подрібнюємо на великі шматочки близько 3 - 4 сантиметрів, які також прибираємо в каструлю.

Крок 2: Відварюємо овочі.

Включаємо на плиті середній вогонь і ставимо каструлю з овочами на конфорку. Приправляємо червоним і чорним меленим перцем, а також сіллю. Ретельно перемішуємо кухонною лопаткою або столовою ложкою. Злегка обсмажуємо пару хвилин і заливаємо літром чистої води.

Доводимо до кипіння, варимо до повного розм'якшення овочів, періодично перемішуючи кухонних лопаткою.

А щоб овочі швидше зварилися, накриємо каструлю кришкою. Приблизний час варіння 15 - 20 хвилин, але краще орієнтуватися по картоплі, якщо вона зварилася значить і все інше теж.

Крок 3: Подрібнюємо овочі.

Після того як овочі повністю зварилися, прийшов час перетворити їх в пюре і в цьому нам допоможе блендер. Виливаємо суп в чашу блендера і подрібнюємо все до кремоподібного стану.

Крок 4: Готуємо суп-пюре.

Тим часом підігріваємо вершки на плиті або в мікрохвильовій печі, щоб вони не згорнулися при "зустрічі" з гарячим супом. Потім з чаші блендера повертаємо суп назад в каструлю, перемішуємо і ставимо на плиту. Поступово вливаємо гарячі вершки в суп, знову перемішуємо, накриваємо кришкою і даємо настоятися 5 - 7 хвилин.

Крок 5: Подаємо суп-пюре з гарбуза.

Гарбузовий суп подається в гарячому вигляді в якості першої страви. Часто його заправляють сметаною або нашаткованою зеленню, прикрашають гарбузовим насінням, хлібними сухариками, а також різними горіхами. Ароматний і ніжний суп-пюре готовий!

Приємного апетиту!

 

Рис в гарбузі, запечений в духовці

У деяких рецептах важливий не склад, а спосіб подачі. До таких рецептів ставиться  фарширований гарбуз. В якості начинки візьмемо одну з найбільш корисних круп - рис, ну і звичайно, додамо аромату спеціями. А щоб зберегти всі корисні властивості і якості гарбуза і рису, запечемо їх в духовці. Це блюдо не потребує ні в м'ясі, ні в додатковому гарнірі. Стравою на кожен день це не назвеш, але ефектний вид рису, запеченого в гарбузі в духовці прикрасить будь-яке свято.

 

 

Інгредієнти для рису в гарбузі, запеченого в духовці:

Гарбуз ціла - 1шт. (1,5 кг)

Рис - 150 г

Цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.

Часник 1-2 зубчики

Помідор - 1 шт.

Зелень - 1 пучок

Вершкове масло - 100 г

Сіль - за смаком

Коріандр мелений - 1 чайн. ложка

Чорний мелений перець - за смаком

Куркума - 1 чайн. ложка

Вода

Олія (оливкова, соняшникова) - для обсмажування

Приготування рису в гарбузі запеченого в духовці.

Крок 1: Готуємо гарбуз до запікання.

Для фарширування і подальшого запікання в духовці підійде невеликий гарбуз. Певного сорту я не назву, підійде будь-який, просто будуть деякі відмінності в смаку. Але поки у Вас не сформувалося певних переваг, беріть той, який найбільше сподобався візуально.

Промиваємо гарбуз і розрізаємо його одним із двох способів: або уздовж навпіл, щоб вийшло дві гарбузові "страви", які можна зафарширувати обидві або ж відрізаємо у гарбуза верх, щоб вийшов гарбузовий "горщик з кришкою".

Потім вискаблюємо акуратно ложкою всю м'якоть і насіння, можна використовувати ніж (але ріжте акуратно щоб не продірявити наш "посуд"). Скільки прибирати м'якоті - вирішувати Вам, скільки у Вас вистачить терпіння, оскільки м'якоть сирого  гарбуза досить міцна. Зрозуміло, чим більше Ви видалите м'якоті, тим більше залишиться місця для начинки.

М'якоть ми теж пустимо в хід, тому дрібно нарубаєте і відкладіть в окрему тарілку. Для начинки знадобиться невелика кількість м'якоті, а решту Ви можете використовувати для іншої страви.

Щоб трохи пом'якшити гарбуз перед фарширування, заллємо в нього окріп і залишимо до повного охолодження.

Крок 2: Готуємо начинку для гарбуза.

Рис також можна взяти будь-який, в залежності від того, який Ви хочете побачити начинку, якщо більш розсипчастою - то рис довгозерний, якщо у вигляді каші - то більш клейкий, круглий рис.

Промиваємо рис кілька разів, щоб вода, в якій ми його миємо, залишилася прозорою. Потім перекладаємо рис в каструлю, заливаємо водою (вода повинна покривати рис на 2 см) і варимо до напівготовності протягом 10 хвилин, зливаємо воду і вимикаємо плиту.

Дрібно нарізаємо помідори, цибулю і часник. У сковороду додаємо олію, краще оливкову, але підійде і соняшникова, сіль, спеції і трохи прогріваємо. Коли відчуєте аромат, перекладайте в сковороду цибулю і часник і обсмажуйте їх 2-3 хвилини.

Потім додаємо до овочів помідори і м'якоть гарбуза, продовжуємо обсмажувати.

Настав час додати в сковороду рис і дрібно нарізану зелень, перемішуємо начинку як слід, ще 1-2 хвилини обсмажуємо, а потім вимикаємо плиту. І вмикаємо розігріватися духовку.

Крок 3: Фаршируємо і запікаємо гарбуз.

Викладаємо отриману суміш на гарбуз, дотримуючись деякі тонкощі: начинку не утрамбовуємо, а кладемо вільно, і залишаємо трохи місця, щоб рис міг спокійно набрякнути при приготуванні. В іншому випадку гарбуз може просто розвалитися, або вже в духовці, або у Вас на столі, що було б дуже прикро.

Доливаємо 40-50 мл води, кладемо невеликий шматочок вершкового масла, і перекладаємо гарбуз на деко. Щоб вона швидше пропеклась, потрібно обернути її фольгою.

Випікаємо фарширований рисом гарбуз у духовці при температурі 180-200 градусів, годину-півтора, до готовності. Час випікання залежить від розміру гарбуза, тому точно вказати, на жаль, не вийде. Слідкуйте за духовкою, і коли шкірка гарбуза зарум'яниться, а сама вона стане м'якішою, можете відкрити фольгу і перевірити готовність як начинки, так і самого гарбуза.

Крок 4: Подаємо рис запечений в гарбузі.

Подаємо рис, звичайно ж, в гарбузах, саме цим і добре це блюдо - своїм ефектним зовнішнім виглядом. Рис можна їсти прямо з гарбуза, або сам гарбуз нарізати порційними шматками, вивалювання начинки тоді неминуче. Але смак залишиться таким же чудовим.

 

Приємного апетиту!

 

 

 

Гарбузові оладки

 

Якщо ваші домочадці не дуже люблять гарбуз, але ви хочете, щоб дорогі вам люди отримали всі життєдайні елементи і вітаміни, що входять в цей фантастично корисний овоч, тоді гарбузові оладки це те, що вам треба! Ніжні, ароматні, практичні кругляші принесуть вам масу задоволення своїм чудовим смаком, а також простотою приготування!

 

 

Інгредієнти для приготування гарбузових оладок:

Гарбуз - 250 грам

Яйце куряче - 2 штуки

Борошно пшеничне просеянная - 2 столові ложки

Цукор - за смаком

Олія рослинна (рафінована) - 70-100 мл

 

Приготування гарбузових оладок:

Крок 1: Готуємо гарбуз.

За допомогою кухонного ножа зрізаємо з шматочки гарбуза шкірку і чистимо від насіння. Промиваємо гарбуз під холодною проточною водою, викладаємо на обробну дошку і нарізаємо кубиками діаметром до 2 – 2,5 сантиметрів. Кладемо подрібнений овоч в каструлю і заливаємо  звичайною проточною водою так, щоб рідина була вище рівня нарізаного гарбуза хоча б на 4 – 5 сантиметрів.

Крок 2: Варимо гарбуз.

Включаємо на плиті  конфорку на середній рівень і ставимо каструлю з гарбузом. Після закипання рідини, накриваємо ємкість кришкою так, щоб залишилася невелика щілина і варимо овоч до повної готовності і м'якості. Час варки гарбуза залежить від його щільності та сорту, від 15 до 35 хвилин.

Крок 3: Готуємо гарбузове пюре.

Коли овоч дійде до потрібної текстури,  зливаємо з каструлі воду, притримуючи ємкість кухонним рушником. Перекладаємо гарбуз у глибоку миску і подрібнюємо за допомогою ручного блендера до однорідної кашоподібної маси без грудок.

Крок 4: Готуємо яєчні білки.

Тепер беремо потрібну кількість курячих яєць, розбиваємо їх кухонним ножем і відокремлюємо білки від жовтків, останні кладемо в миску з масою з гарбуза. В миску з білками додаємо цукор ставимо під лопаті міксера і збиваємо їх до густої, стійкої піни протягом 15 – 20 хвилин, включивши кухонний прилад на маленьку швидкість і збільшуючи її до найвищої по мірі згущення білків.

Крок 5: Готуємо тісто.

Потім в миску з овочевим пюре і жовтками додаємо пару столових ложок борошна, за смаком сіль і чорний мелений перець. Перемішуємо інгредієнти до однорідності і поступово додаємо до них збитий білок, одночасно замішуючи тісто середньої густоти.

тісто для оладок

За текстурою воно повинно нагадувати дуже жирні вершки. Якщо тісто вийде занадто рідке варто додати в нього ще 1 – 2 столові ложки борошна.

Крок 6: Смажимо оладки.

Коли тісто буде готове, включаємо плиту на середній рівень і ставимо на неї сковороду з 2 – 3 столовими ложками рослинного масла. У розігрітий жир опускаємо столову ложку тіст, потім другу, третю. На сковороді поміститься не більше 3 - 5 оладок, тому, що тісто під час смаження збільшується в розмірі і якщо покласти більше порцій, оладки можуть злипнутися.

Обсмажуємо млинці з обох сторін до легкого золотистого кольору по 1 – 2 хвилини на кожну, хто любить більш рум'яні оладки може смажити їх до темно-коричневого кольору. Після за допомогою кухонної лопатки перекладаємо готові оладки на велике плоске блюдо і відправляємо в сковороду наступну порцію тіста. Тим же способом готуємо інші оладки, періодично підливаючи в сковороду олію.

Крок 7: Подаємо гарбузові оладки.

Гарбузові оладки подаються в гарячому або охолодженому вигляді як окрему страву або як десерт. За бажанням цю страву можна доповнити домашньою сметаною або вершками. Також до таких оладків можна подати джем.

Насолоджуйтесь!

Приємного апетиту!

SAM_0569    DSC06950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC06994Сік гарбуза має заспокійливий              ефект, покращує сон

 

 

 

 

Ми пропонуємо всім школярам та іх родинам вживати традиційно народні ЕКОСТРАВИ  З  ГАРБУЗА !!!

  Хай Пан Гарбузенко буде панувати і на вашій кухні.

Категория: Початкова школа | Просмотров: 109 | Добавил: Вио | Рейтинг: 0.0/0
Поиск по сайту
Календарь
«  Ноябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архив новостей

Copyright СШ72 Запорожье ©2014 - 2018
Бесплатный хостинг uCoz